black and white concrete building black and white concrete building

Prijs 10 zonnepanelen met omvormer

In de zoektocht naar duurzame energieoplossingen zijn zonnepanelen een populaire keuze geworden. Als je overweegt om zonnepanelen aan te schaffen, is het belangrijk om goed geïnformeerd te zijn over de kosten, de werking en de regelingen die in Nederland gelden. In dit artikel bespreken we de prijs van 10 zonnepanelen met een omvormer, de werking van zonnepanelen en omvormers en de regelgeving rondom teruglevering van energie in Nederland.

Wat doen zonnepanelen?

Je hebt ze vast wel eens op het dak zien liggen, die zonnepanelen. Maar, wat doen ze eigenlijk? Nou, zonnepanelen, ook wel PV-panelen genoemd, zetten zonlicht om in elektriciteit door middel van het fotovoltaïsche effect. Ze bestaan uit zonnecellen die licht absorberen en omzetten in elektrische energie. Deze energie kan dan worden gebruikt om je huis van stroom te voorzien. Het verlaagt je eigen energiekosten en verkleint bovendien je ecologische voetafdruk

Wat is een omvormer?

Een omvormer is een essentieel onderdeel van je zonnepanelen-systeem. Zonnepanelen produceren namelijk gelijkstroom, maar vrijwel alles in huis functioneert op het zogeheten wisselstroom. De omvormer zet de gelijkstroom om in wisselstroom, zodat de elektriciteit gebruikt kan worden door je apparaten en het elektriciteitsnet. Er zijn verschillende soorten omvormers, zoals springomvormers, micro-omvormers en hybride omvormers en elk kent zijn eigen voordelen.

Prijs van 10 zonnepanelen met omvormer

De kosten van zonnepanelen en omvormers kunnen variëren op basis van verschillende factoren, waaronder het merk, de capaciteit, en de installatiekosten. Gemiddeld kun je de volgende prijsklasse verwachten voor een systeem van 10 zonnepanelen met een omvormer:

  • Zonnepanelen:
    De prijs van zonnepanelen ligt gemiddeld tussen de €200 en €400 per paneel, afhankelijk van de kwaliteit en het merk. Voor 10 zonnepanelen kom je uit op een kostenplaatje van ongeveer €2.000 tot €4.000.
  • Omvormer:
    De prijs van een omvormer varieert afhankelijk van het type en de capaciteit. Een goede omvormer kost gemiddeld tussen de €800 en €2.000. Het is dus zeker een investering, maar wel een nodige.
  • Installatiekosten:
    Installatiekosten liggen ongeveer op 25% van de aankoopprijs, afhankelijk van de complexiteit van de installatie en de locatie van je woning. Overigens wordt er vaak met een inclusief prijs geregeld en zit de prijs van installatie al bij zonnepanelen in. Let hier goed op!

In totaal kun je rekenen op een prijs van ongeveer €4.000 tot €6.500 voor een systeem van 10 zonnepanelen met een omvormer, inclusief installatie. Dit is een schatting en de uiteindelijke kosten kunnen variëren. We zouden zeggen, zoek een betrouwbare partij uit en laat een offerte opstellen, dan zal je het zeker weten.

Teruglevering van energie in Nederland

Een belangrijk aspect van zonnepanelen is de mogelijkheid om energie terug te leveren aan het elektriciteitsnet. In Nederland zijn er verschillende regelingen en stimuleringsmaatregelen die het aantrekkelijk maken om zonnepanelen te installeren:

#1 Salderingsregeling

Deze salderingsregeling houdt in dat je de stroom die je niet zelf verbruikt, kunt terugleveren aan het elektriciteitsnet en hiervoor een vergoeding ontvangt. De teruggeleverde stroom wordt verrekend met de stroom die je afneemt van je energieleverancier. Je krijgt dus een vergoeding op basis van je eigen energieprijs. Dit maakt het financieel aantrekkelijk om zonnepanelen te installeren.

Voorbeeld: je wekt in de zomer 1000kW energie teveel op, dat je niet gebruikt en levert het terug. In de winter is dan de 1000kW terug geleverde energie als het ware weer van jou. Je betaalt er geen energiekosten voor.

#2 BTW-teruggave?

Bij de aanschaf van zonnepanelen kun je de btw (21%) terugvragen via de Belastingdienst. Tenminste, dat zou je denken. Helaas is deze regeling niet van toepassing als je de zonnepanelen als particulier koopt en op een woning plaatst. Was het maar

#3 Investeringssubsidie duurzame energie (ISDE)

Deze subsidie is bedoeld voor de aanschaf van duurzame energie-installaties. Hoewel de ISDE vooral gericht is op systemen zoals warmtepompen en zonneboilers, is het goed om te controleren of er aanvullende subsidies of belastingvoordelen beschikbaar zijn voor zonnepanelen. Anno 2024 is de ISDE voor zonnepanelen afgeschaft, maar wie weet wat de toekomst ons mag brengen. Gelukkig hebben ze de salderingsregel nog niet aangeschaft, want dat waren ze in eerste instantie wel van plan…

#4 Netbeheerders en aansluitkosten

Wanneer je zonnepanelen installeert, moet je je systeem ook aanmelden bij je netbeheerder. Dit kan van invloed zijn op de kosten van je aansluiting. De netbeheerder kan je informeren over eventuele extra kosten voor de aansluiting of aanpassingen aan je elektriciteitsnet.

Duurzaamheid en rendement

Naast de financiële aspecten is het belangrijk om de duurzaamheid en het rendement van je zonnepanelen in overweging te nemen. Kwaliteitszonnepanelen hebben een levensduur van 25 tot 30 jaar. Het rendement van zonnepanelen kan variëren afhankelijk van factoren zoals de oriëntatie en hellingshoek van je dak, en de mate van schaduw. Overigens wordt er nog steeds gezegd dat je de zonnepanelen in 7 jaar weer kan hebben terugverdiend, dus dat is dan ‘prima’, zo kan je zeggen.

Conclusie

Het investeren in zonnepanelen kan een uitstekende manier zijn om je energieverbruik te verduurzamen en op lange termijn kosten te besparen. Voor een systeem van 10 zonnepanelen met een omvormer kun je rekenen op een prijs van minimaal een paar duizend euro. Als je overweegt om zonnepanelen te installeren, is het raadzaam om offertes aan te vragen bij verschillende leveranciers en je goed te laten informeren over de installatie en de geldende regelingen. Op die manier kun je een weloverwogen beslissing maken en optimaal profiteren van de voordelen van zonne-energie.