Hoe werkt het Bitcoin Lightning netwerk?

Je hebt vast al van Bitcoin gehoord. Misschien heb je er zelfs wat van. Maar heb je wel eens geprobeerd om een kop koffie af te rekenen met Bitcoin? Dan heb je waarschijnlijk ontdekt dat dat niet bepaald lightning fast verloopt. Het Lightning Netwerk probeert dit te veranderen. Maar wat is dat nou precies? Hoe werkt het? En waarom zou het de redder van de Bitcoin kunnen zijn?

Wat het probleem behelst…

Bitcoin is fantastisch als je kijkt naar veiligheid en decentralisatie. Maar snel is het niet. De blockchain heeft een beperkte capaciteit. Elke 10 minuten wordt er een nieuw blok toegevoegd met transacties. En dat blok? Dat is beperkt in grootte. Dus bij veel vraag ontstaat er file bij de afwerking van transacties. En bij file stijgen de kosten voor het handelen.

Dat is natuurlijk niet handig als je in een winkel snel even wilt afrekenen of iemand binnen 2 seconden een paar euro wilt sturen. De oplossing is om niet alles op de blockchain zelf doen. En dat is waar Lightning om de hoek komt kijken.

Wat is het Lightning Netwerk?

Eenvoudig gezegd is het een extra laag bovenop de Bitcoin blockchain. Een soort tweede verdieping. Hier kun je razendsnel en supergoedkoop transacties doen. Zonder dat elke betaling meteen in de blockchain hoeft te worden geschreven.

Vergelijk het met een kladblokje bij de kassa. Jij en de winkel houden bij wat jullie elkaar verschuldigd zijn. Pas als jullie klaar zijn met kopen en betalen, wordt het totaal op de bon (de blockchain) gezet. Handig, toch?

Hoe werkt het precies?

Stel je voor dat jij en je vriend samen een betaalkanaal openen. Jullie zetten allebei een bedrag in een gezamenlijke digitale portemonnee. Vervolgens kunnen jullie eindeloos onderling transacties doen. Jij stuurt hem 1 euro, hij jou 0,50 euro terug, enzovoort. Al die microtransacties worden buiten de blockchain om afgehandeld. Pas als jullie het kanaal sluiten, wordt de eindbalans op de blockchain vastgelegd. Zo voorkom je honderden kleine transacties op het hoofdnetwerk en houd je het allemaal lekker snel én goedkoop.

En het mooie? Je hoeft niet met iedereen een kanaal te hebben. Het Lightning Netwerk is als een groot web. Als jij een kanaal hebt met Piet en Piet heeft een kanaal met Joris, dan kun jij ook via Piet aan Joris betalen. Zolang het netwerk goed verbonden is, werkt het als een trein.

Snel, goedkoop én schaalbaar

Transacties via het Lightning netwerk zijn bijna instant. Geen tien minuten wachten, maar gewoon; klik en betaald. En de kosten zijn marginaal. Ideaal dus voor micropayments. En uitermate geschikt om aan fooi geven voor een artikel, of om een game te spelen waarbij je centjes overmaakt. Of als je real-time per seconde betaalt voor een dienst.

En daar komt Bitgo in beeld. Want als steeds meer mensen Lightning willen gebruiken, moeten de grote spelers in de crypto-industrie natuurlijk wel mee. Eén van de belangrijke partijen die de stap heeft gezet, is Bitgo. Misschien ken je ze als walletprovider en custodian voor grote fondsen en bedrijven. Beveiliging is hun core business.

Wat zij nu doen? Bitgo integreert het Bitcoin Lightning netwerk. Dat betekent dat klanten van Bitgo straks ook gebruik kunnen maken van de snelheid en schaalbaarheid van Lightning. Maar zonder hun fondsen ergens anders heen te moeten sturen. Een mooie stap! Zeker als je bedenkt hoeveel grote namen Bitgo als klant heeft. Het maakt de brug tussen traditionele crypto-opslag en nieuwe betalingsmogelijkheden ineens een stuk korter.

Zijn er ook nadelen?

beheren, balansen bijhouden… het vraagt wat meer kennis of tools.

Ook is het netwerk nog jong. Dat betekent dat het soms wat stroef werkt. En betalingen via meerdere knooppunten kunnen mislukken als er onvoldoende saldo of routing is. Dat is frustrerend, vooral als je snel probeert om met je telefoon een blikje cola af te rekenen.

Daarnaast is de privacy nog niet waterdicht. Hoewel Lightning transacties niet meteen op de blockchain verschijnen, zijn ze ook niet per definitie anoniem. Wie via welk kanaal met wie betaalt is deels zichtbaar voor de mensen in dat netwerk.

Waarom zou je het Lightning netwerk gebruiken?

Je wilt het netwerk vooral gebruiken omdat het potentie heeft. En omdat de alternatieven traag, duur en niet schaalbaar zijn. Lightning is een stap in de richting van een Bitcoin-economie die echt gebruikt kan worden voor dagelijkse aankopen. Niet alleen als store of value, maar ook als snel betaalmiddel. En dat opent deuren. Voor ontwikkelaars, ondernemers, gebruikers.

Misschien is Lightning nog niet perfect. Maar als de infrastructuur groeit en de ervaring gebruiksvriendelijker wordt? Dan zou dit best wel eens de snelweg kunnen worden waar Bitcoin overheen gaat razen. Flitsend. Zoals belooft.