person holding gold-colored ching coins person holding gold-colored ching coins

Hoe controleert de Belastingdienst schenkingen?

Oei, heb je een schenking gekregen, kan je er eigenlijk helemaal niet blij mee zijn omdat je weet dat je het eigenlijk moet aangeven bij de Belastingdienst. Wat klonk als een mooi idee, is nu toch ineens een stukje minder aantrekkelijk geworden…

Niet getreurd! Want we kunnen je nu alvast vertellen dat je niet altijd je schenkingen hoeft aan te geven bij de Belastingdienst. Hoe dat zit, wat er gebeurt als je het niet aangeeft en hoe de Belastingdienst schenkingen controleert, lees je in deze blog.

Let op: bij vragen adviseren we je altijd een professional, zoals een accountant of financieel adviseur, in te schakelen!

Hoe zit het met schenkingen?

In Nederland kan je iemand anders geld schenken. Dat betekent dat persoon a een x bedrag aan persoon b schenkt, zonder dat persoon a daar iets voor terug wilt. Je ziet het bijvoorbeeld bij ouders die hun kroost een financiële ondersteuning willen geven of bij goede contacten wie elkaar om een andere reden geld willen geven.

In principe mag je zelf weten om welk bedrag dat gaat en waarom je dat doet. Echter wil de Belastingdienst wel dat je dat aangeeft, omdat je mogelijk in aanmerking komt voor schenkbelasting. Schenkbelasting is de belasting die je betaalt over, precies, de schenking. In Nederland er een vrijstellingsbedrag waarboven belasting verschuldigd is. De hoogte van de belasting hangt af van een aantal zaken. Lees:

  • de waarde van de schenking
  • de relatie tussen de schenker en ontvanger
  • de tarieven en/ of eventuele vrijstellingen

Weet dat de precieze getallen en informatie elk jaar wordt verandert, dus het is goed om op de hoogte te lijven van de actuele wetgeving. Daar kan die accountant je misschien wel meer over vertellen.

Relatie met de schenker

Die relatie met die schenker, dat is nogal een verhaal apart. In principe zijn er twee verschillende opties die de zaken op scherp zullen zetten. De twee groepen zijn:

  • de schenker zijn je ouders
  • de schenker is iemand anders

Op basis van dit onderscheid wordt er nog eens onderscheid gemaakt in verschillende soorten schenkingen. Bij je ouders komt dit neer op:

  • Betreft het een schenking voor een dure studie?
  • Betreft het een schenking voor een koophuis?
  • Betreft het een schenking voor bestemming onbekend?

In het geval van een koophuis moeten we je informeren dat per 1 januari 2024 de jubelton is afgeschaft. Overal geld een maximum en als je dat maximum overschrijdt, moet je belasting betalen. Het is zelfs zo dat de schenkingen soms gecombineerd in een regel vallen. Stel je voor je benut de maximale schenking voor een dure studie, dan mag je die voor ‘bestemming onbekend’ niet meer inzetten.

Bij een schenking van iemand anders wordt er onderscheid gemaakt tussen:

  • Betreft het een schenking voor een koophuis?
  • Betreft het een schenking voor bestemming onbekend?

Weet dat een ouder eigenlijk altijd meer belastingvrij mag schenken dan iemand anders. In alle gevallen dien je er overigens rekening mee te houden dat sommige maxima op jaarbasis gelden en andere echt maar éénmalig zijn.

Controle van schenkingen

Ieder jaar doe je belastingaangifte bij de Belastingdienst. Je dient dan bepaalde cijfers in van je loonstrookje en de Belastingdienst is op de hoogte van het saldo op je bankrekeningen. Als dit met elkaar overeenstemt en in elk geval er geen positief verschil is, dan zal er weinig aan de hand zijn.

Mocht het zo zijn dat er wél een positief verschil is, dan zal de Belastingdienst zich waarschijnlijk achter de oren krabben. Daarmee doelen we op het moment dat de je aangegeven inkomsten niet rijmen met het saldo op je bankrekening, omdat er veel meer bij gekomen lijkt te zijn. Betreft het verschil een schenking waarvan je eigenlijk aangifte had moeten doen, dan loop je kans op en boete. We zouden het dus niet ‘proberen’ om die aangifte van een schenking lekker te laten zitten.

Andere soort schenkingen

Natuurlijk kan het zo zijn dat iemand je geen geld heeft geschonken, maar iets anders. Wellicht heb je onroerend goed ontvangen en wil je daar gebruik van maken. Hartstikke leuk en aardig, maar het kan daarbij zo zijn dat je naast schenkingsbelasting ook nog eens overdrachtsbelasting moet gaan betalen. We willen je daarom aanraden om in alle gevallen van schenkingen met een bedrag boven de bekende vrijstellingen, contact op te nemen met een professional. Zij zullen je haarfijn uitleggen of en wanneer je aangifte moet doen van de schenking. Dit voorkomt toekomstige problemen.

Conclusie

Belasting ontduiken? Dat is nooit een goed idee. Ook niet als je het eigenlijk niet wist, want daar doen ze vaak niks mee. Nu ben je in elk geval op de hoogte van het feit dat je bij een bepaalde waarde van een schenking, aangifte moet doen bij de Belastingdienst. Doe je dat niet, dan kan het je zomaar vervelende problemen opleveren, waar niemand gelukkig van wordt. De exacte regels over vrijstellingen, bedragen en deadlines voor de aangifte lees je trouwens op de website van de Belastingdienst.