vegetable-toppes bread slices vegetable-toppes bread slices

Goedkope koude hapjes: voorbeelden en tips

Hmm… Wat is het toch altijd heerlijk dat mensen bij feestelijke gelegenheid alles uit de kast halen om hun gasten te verwennen met wat lekkers. Het begint met een stukje taart, een kopje koffie of wat anders te drinken, waarna er over wordt gestapt op een alcoholische versnapering en wat hapjes.

In deze blog zullen we je vertellen hoe je bij dat laatste de kosten wat kunt dekken. Het is namelijk al duur genoeg en we willen niet dat je door al die verjaardagen en feestdagen bankroet wordt. Voor nu zullen we het houden op koude hapjes, maar als er vraag naar is, kunnen we wellicht ook de warme goedkope hapjes behandelen. Nou, scroll maar lekker door, dan zal je zien of een paar van deze hapjes aan je smaak voldoen!

6x goedkope koude hapjes

We houden van doorpakken, dus zullen direct doorgaan op de relatief goedkope koude hapjes die je kan maken. Hierbij omschrijven we steeds de producten en soms ook een manier waarop je het recept kan maken met een wat groter budget.

#1 Wraps

Dus, wat heb je nodig? Koop wraps, ijsbergsla, kruidenroomkaas en wat kipfilet aan. Smeer de wrap in met kruidenroomkaas en leg er de ijsbergsla en kipfilet op. Rol de wrap vervolgens op om er daarna kleine stukjes van te snijden. Als je merkt dat het uit elkaar valt, kan je overwegen om er een satéprikker in te drukken. Op deze manier heb je relatief snel, simpel en voor een lage prijs een heerlijk hapje, wat eigenlijk iedereen wel lust.

Luxe uitbreiding: heb je nog wat budget over? Kijk of je de kipfilet kan vervangen door plakjes gerookte zalmfilet. De rest van de ingrediënten kan hetzelfde blijven, maar nu heb je toch een wat luxere optie.

#2 Pastachips

Zo, waar TikTok toch wel niet allemaal goed voor is. Zo is er laatst een trend geweest, waarbij iedereen ineens massaal pastachips ging maken. Hiervoor heb je niets anders nodig dan pasta, een paar specerijen/kruiden naar keuze, eventueel wat kaas, een scheut olijfolie en wat dips.

Je kookt de pasta naar keuze, bijvoorbeeld penne, volgens de verpakking. Laat het afkoelen, spoel het af met koud water en laat uitlekken. Meng het vervolgens met je favoriete kruiden en wat olijfolie. Het hele gebeuren kan vervolgens op de bakplaat, waar het wordt gebakken op zo’n 180 graden. Eerst vijf minuten op de ene kant, vervolgens nog eens dezelfde tijd op de andere kant. Serveer het met je favoriete dip et voilà, klaar om te smikkelen. Het is misschien wat duurder dan een zak chips, maar wel een stuk meer fancy!

Luxe uitbreiding: een beetje gestrooide Parmezaanse kaas zou geen overbodige luxe zijn.

#3 Cracks met humus

Ga in de supermarkt opzoek naar de goedkoopste cracks (luchtige zoutjes) die je kan vinden, schaf er wat humus bij aan en serveer deze snack met dip. Klaar ’s kees! Ennûh, wat variëren met de humussmaken zou ook weleens kunnen. Van naturel tot aan zongedroogde tomaat, alles is eigenlijk wel lekker.

Luxe uitbreiding: mocht je tijd en zin hebben om aan de slag te gaan, dan kan je ook overwegen de humus zelf te maken.

#4 Bruschetta

Je hebt niet veel meer nodig dan een ciabatta, knoflook, tomaat, olijfolie en peper en zout. Allereerst ontvel je de tomaten en haal je de zaadlijsten eruit. Dan snij je de tomaat in hele kleine stukjes, om het vervolgens te mengen met wat olijfolie, peper en zout. Ondertussen snijd je de ciabatta in plakjes om het te bestrijken met olijfolie en vervolgens te grillen. Als je broodjes nog warm zijn, wrijf je met een teentje knoflook aan een kant over het broodje heen. Leg het ijskoude tomatenmengsel op de broodjes en je bent ready to go.

Luxe uitbreiding: ga naar de plaatselijke bakker om de lekkerste ciabatta aan te schaffen.

#5 Gevulde eieren

Dus, je kookt de eieren tot ze hardgekookt zijn. Daarna pel je de eieren, snij je ze door de lengte door midden en schep je met een lepeltje het eigeel eruit. Dit eigeel meng je met wat mayonaise, mosterd, yoghurt, kerriepoeder en paprikapoeder. Eenmaal gemengd verdeel je het eigeel (met een spuitzak) weer over de halve eitjes. Strooi er wat verse bieslook op en serveren maar!

Luxe uitbreiding: er zijn genoeg slagerijen en andere speciaalzaken die het aanbieden een hapjesschotel voor je te maken, dan hoef je het zelf niet te doen. Maar goed, heel goedkoop is dat niet.

#6 Groenteschotel met dipsaus

Knapperige, rauw te eten groente leent zich perfect om lekker mee te dippen. Denk bijvoorbeeld aan wortel, komkommer en paprika. Je schaft deze groente voor een klein prijsje aan, snijd ze in langwerpige stukjes, koopt er een dip zoals heks’nkaas bij aan en je bent eigenlijk al een heel snackplateau verder. Voor wat extra smaak zou je ook de humus van snack 3 uit deze lijst kunnen toevoegen, want dat is ook erg lekker.

Luxe uitbreiding: hoe meer dipsausjes, hoe aantrekkelijker het voor mensen wordt om even een stukje te proeven. En ze vervolgens te laten realiseren dat het een geweldig lekkere snack is, natuurlijk.

Overige tips

De kunst bij het maken van goedkope hapjes is om te doseren. Dat betekent dat je dus niet gelijk alle zes de hapjes moet maken, omdat je dan wellicht een fortuin kwijt bent. Beter combineer je 1 of 2 van de beschreven hapjes met de standaard andere goedkope versnaperingen, zoals chips of Japanse rijstcrackers mix. In elk geval wilden we je duidelijk maken dat je het wel degelijk kan laten lijken dat je hebt uitgepakt, zonder dat je direct daarna bankroet bent geraakt. Nou, tot de volgende keer maar weer!