Geen geld voor tandarts: mogelijke oplossingen

We weten het, de tandarts is absoluut niet een plek waar mensen graag heen gaan. Sterker nog, er zijn ontzettend veel mensen met een soort angst voor de tandarts. Of dit nu tussen de oren zit of een gegronde reden heeft, het is geen reden om er niet heen te gaan. 

Wat nog meer geen reden is om er niet heen te gaan, is als je de tandarts niet kan betalen. Wist je namelijk dat er in Nederland van allerlei regelingen zijn voor minder bedeelden? In deze blog zullen we je precies vertellen hoe dat zit. Het is namelijk niet de bedoeling dat je, doordat je een slecht gebit voelt, ook problemen op andere vlakken in je leven gaat ervaren. 

Een slecht gebit en een slechte mentale gezondheid

Uit verschillende bronnen blijkt het zo te zijn dat er een verband is tussen een slecht gebit en een slechte mentale gezondheid. Zo heb je bijvoorbeeld mensen die krap bij kas zitten. Ze raken in een neerwaartse spiraal, waardoor ze minder voor zichzelf zorgen. Omdat de zorg minder is, zorgt dat er weer voor dat het gebit ook achteruit gaat. Gezien de tandarts niet meer te betalen is, wordt dat alleen maar erger. En zo zie je dat mensen steeds vaker en mee erin een neerwaartse spiraal terechtkomen. 

Dit probleem is overigens ook een punt op de agenda in de politiek. Echter is het tot op heden, medio 2024 nog niet zo dat ze zover zijn dat mondzorg in het basispakket van de zorg komt. Of en wanneer dat wel zal gebeuren, is ons helaas onbekend. 

Mogelijke oplossingen 

We zullen daarom ons maar vooral gaan richten op de oplossingen die nu beschikbaar zijn. Wellicht kan je er dan wat mee en kan je goed voor je gebit zorgen. Dat verdienen zowel jijzelf als je gebit. Echt waar!

#1 Kinderen tot 18 jaar

Voor alle kinderen vanaf 0 tot en met 17 jaar, is het meeste van de tandarts gewoon te vinden in het basispakket. Dat houdt in dat de basis, zoals preventief onderhoud, gaatjes vullen en überhaupt de controle, gewoon gratis zijn. Zo kan je er in elk geval voor zorgen dat het kroost wel met een fijne schoon gebit rondloopt. Tenminste, als ze netjes twee keer per dag hun tanden poetsen, moet dat wel goed komen. 

#2 Gemeente

Let op: er geldt niet hetzelfde in alle gemeentes. Neem contact op met jouw eigen gemeente om te ontdekken wat de regelingen daar zijn. 

In sommige gemeentes is er iets geregeld wat wordt verstaan onder ‘bijzondere bijstand’. We leggen je graag af wat het is:

Bijzondere bijstand is een financiële regeling vanuit de gemeente voor mensen met een laag inkomen en hoge kosten die zij niet zelf kunnen betalen. Het kan bijvoorbeeld gaan om kosten voor medische zorg, bewindvoering of bijzondere uitgaven door een beperking of ziekte. De gemeente beoordeelt per situatie of iemand recht heeft op bijzondere bijstand en hoeveel dat dan zou zijn.

Je hoeft er trouwens niet op te hopen dat je deze regeling voor vaste lasten kan aanvragen, want dat is absoluut niet het geval. Helaas, maar goed, er moet ergens een grens worden getrokken. 

Notitie: soms kan je de bijzondere bijstand ook vinden onder ‘minimaregelingen’ of ‘regelingen meedoen’. Maar, mogelijk vallen daar ook andere regelingen onder, waaronder de ‘Meedoenbon’.

#3 Schuldhulpverlening

Ai, je bent naar de tandarts gaan, maar de uiteindelijke rekening bleek eigenlijk een stuk hoger dan gedacht. Je kan daarom (een deel) van de rekening niet betalen. Om te voorkomen dat je in een soort spiraal van de opbouw van schulden komt, kan je vroegtijdig aan de bel trekken ij de schuldhulpverlening. 

Hier zitten professionals die je maar la te graag willen helpen om je er weer bovenop te helpen. Het voelt misschien een beetje beschamend, maar weet dat het echt voor je eigen bestwil. Al helemaal als er kinderen bij zijn betrokken, wil je je zaakjes op orde hebben en het goed hebben geregeld. 

#4 Private organisaties

We zeiden het al bij puntje 2, maar helaas bieden niet alle gemeentes een mogelijkheid tot bijzondere bijstand. In zo’n geval kan het zijn dat je alsnog beroep kan doen op de vergoeding van je kosten, maar dan bij een private organisatie. Een voorbeeld daarvan is SUN Nederland (stichting urgente noden). Zij zetten zich in maar liefst 100 gemeentes in om de acute tandzorg te faciliteren. Soms gebeurt dit via een gift, anderzijds via een renteloze lening. In elk geval hoef je bij acute zorg je eventjes niet druk te maken over de kosten. 

Via deze wegen is er dus wel degelijk wat mogelijk, al is het misschien niet het meest gemakkelijke wat je kan hebben. Daarmee bedoelen we dat het niet ineens magisch op je rekening staat, het geld dat je nodig hebt om je rekeningen te kunnen betalen. 

Conclusie

Al met al kunnen we concluderen dat de moed niet direct in je schoenen hoeft te zakken als je geen geld hebt voor de tandarts. Althans, het is ook niet alsof het je aan komt vliegen en helaas is er niet in alle gemeentes iets geregeld voor de zorg. Maar goed, denk maar zo dat er genoeg instanties zijn om je te helpen. Zolang jij zelf maar degene bent die naar voren durft te stappen, gelieve voordat het ‘te laat’ is.