person using silver MacBook person using silver MacBook

Forfait betekenis: een complete gids

Pff… Wat maken ze het ons ook eigenlijk moeilijk. Er zijn eigenlijk zó veel woorden die we ongetwijfeld weleens voorbij hebben horen komen, maar niet weten wat de betekenis is. Zo heb je ook het woord ‘forfait’. Tja, volgens jou had het wel iets met geld te maken, maar wat, dat is een goede vraag.

Gelukkig zijn wij hier vandaag to the rescue. In deze blog vertellen we je namelijk graag over alles van forfait. Wat de betekenis is, hoe het werkt en ook waarom het belangrijk is. Lees verder om meer te ontdekken over deze term en wat het voor jou kan betekenen. Mocht je het hierna nog steeds niet snappen, dan raden we je aan om een financieel professional in te schakelen en hem of haar om uitleg te vragen.

Wat is een forfait?

Een forfait is een vast bedrag of percentage dat wordt gebruikt in plaats van een variabele berekening. Het woord komt van het Franse ‘forfait’, wat ‘vaste prijs’ betekent. Forfaits worden in Nederland vaak gebruikt in belasting- en boekhoudkundige contexten om het eenvoudiger te maken om bepaalde kosten te berekenen zonder complexe berekeningen te hoeven maken.

Voorbeelden van forfait

Wellicht klinkt het allemaal nog wat vaag voor je en om die reden geven we je even twee voorbeelden van forfaits zoals wij die in het Nederlandse belastingstelsel kennen. We hebben het dan over:

  • Vermogensrendementsheffing: Dit is een belasting op het rendement van je vermogen (spaargeld, beleggingen, etc.), waarbij een forfaitair rendement wordt toegepast. Voor de belastingheffing wordt niet het werkelijke rendement gerekend, maar een geschat rendement. Voor 2024 geldt dat het forfaitaire rendement is gebaseerd op een verdeling van je vermogen in verschillende schijven, waarbij hogere vermogensschijven een hoger percentage rendement hebben.
  • Eigenwoningforfait: Dit is een forfaitair bedrag dat je moet optellen bij je inkomen uit eigen woning voor de belastingaangifte. Het eigenwoningforfait is een percentage van de waarde van je eigen woning (de WOZ-waarde). Bijvoorbeeld, als je huis een WOZ-waarde heeft van €300.000 en het forfaitaire percentage 0,6% is, dan bedraagt het eigenwoningforfait €1.800. Dit bedrag wordt bij je inkomen in box 1 opgeteld om de belastinggrondslag te bepalen.

Dus ja, je zal op een dergelijk punt in je leven waarschijnlijk wel tegen dit forfait aankijken. Het is een interessant gegeven dat inderdaad voor erg veel ‘gemak’ zorgt in het belastingstelsel, maar…

Nadelen van een forfait

Hoewel er veel voordelen zijn, zijn er ook enkele nadelen verbonden aan het gebruik van forfaits. Zo kunnen forfaits soms onrechtvaardig zijn, vooral als het forfaitaire bedrag niet goed aansluit bij de werkelijke kosten of inkomsten. Dit kan leiden tot situaties waarin iemand meer betaalt dan nodig is, of juist te weinig, afhankelijk van hun persoonlijke omstandigheden.

Bovendien bieden forfaits niet altijd de flexibiliteit die je misschien nodig hebt. Als je bijvoorbeeld hogere kosten hebt dan het forfaitaire bedrag toelaat, krijg je geen compensatie meer voor de extra uitgaven. Het leidt soms tot een hoop verwarring, maar goed, dat zullen mensen over het algemeen wel vaker ervaren bij alles dat met de belasting te maken heeft.

Een uitstapje naar België

Goed, nu je hebt kunnen zien wat een forfait betekent, is het tijd om even een uitstapje te maken naar onze zuiderburen. Naar België? Why? Nou, omdat het woord ‘forfait’ daar een andere betekenis heeft. We vertellen je ook nog graag hierover, zodat je daar van op de hoogte bent en er eventuele verwarring kan worden voorkomen.

In België zal je het woord, of eigenlijk het woord in combinatie met het werkwoord geven, met name terug zien in de sport. Een voorbeeldzin is dan: ‘Het damesteam moest zelfs forfait geven. Dat betekent zoiets als dat het damesteam verstek moest laten gaan. Verstek laten gaan betekent dan weer dat je niet iets kan doen of afmaken terwijl dat van je werd verwacht of dat je, terwijl je ergens wel werd verwacht, niet komt opdagen.

Nog een aantal voorbeeldzinnen, om het duidelijk te maken, zijn:

  • “De speler heeft forfait gegeven voor de wedstrijd vanwege een blessure.”
  • “Als je niet op tijd arriveert, moet je forfait geven en kun je niet deelnemen aan de activiteit.”
  • “Ze moest op het laatste moment forfait geven en daarom is ze niet met ons mee teruggevlogen naar huis”

In principe is het in België redelijk standaard om dit soort zinnen en woorden te gebruiken. In Nederland zal je het nauwelijks zien, maar mocht je bijvoorbeeld in het zuiden wonen en veel werken met Belgen, dan weet je in elk geval waar het nu vandaan komt.

Conclusie

Forfaits bieden een handige en vaak efficiënte manier om kosten en belastingen te berekenen. Ze bieden eenvoud, voorspelbaarheid en kunnen administratieve lasten verminderen. Er bestaan overigens wel degelijk een aantal nadelen, maar goed, daar kan je als persoon niet veel aan doen. Verder weet je nu ook dat een forfait, of eigenlijk forfait geven, in België een andere betekenis kent. Zo, dan ben je toch weer van van alles op de hoogte. Is dat even fijn!