Een zakelijke rekening: de voor- en nadelen voor zzp’ers

Als zzp’er is het niet verplicht om een zakelijke rekening te hebben. Wanneer je het handig vindt om je bedrijfsinkomsten en -uitgaven op je privérekening te laten binnenkomen, ben je vrij om dat te doen. Verstandig is deze keuze echter niet. Zonder de conclusies van dit artikel meteen te verklappen, mag je alvast weten dat een zakelijke rekening (veel) meer voordelen heeft dan nadelen. Hieronder kun je ze een voor een doornemen.

Zakelijk en privé gescheiden houden

Hoewel het niet verplicht is om een zakelijke rekening te hebben, kan je bank wel moeilijk gaan doen. Diverse banken staan het immers niet toe om je privérekening voor zakelijke doeleinden te gebruiken. Voor een bank is het veel makkelijker als zakelijk en privé gescheiden worden gehouden, net als voor jou. Je bent snel het overzicht kwijt als je uitgaven aan boodschappen, drankjes op het terras en je zakelijke transacties van dezelfde rekening komen. Een bedrijfsrekening zorgt voor een duidelijke scheiding, zodat je perfect overzicht hebt van je zakelijke inkomsten en uitgaven.

Zakelijke rekening oogt professioneel en bespaart tijd

Hoe groot of klein je bedrijf ook is, het is belangrijk om professioneel over te komen. Een zakelijke rekening draagt daaraan bij. Op facturen en betalingen staat je bedrijfsnaam, waardoor je serieus wordt genomen. Je administratie wordt ook een stuk eenvoudiger, zeker als je de rekening koppelt aan je boekhoudpakket. Dan zie je direct hoeveel btw je nog moet afdragen. Je boekhouding verloopt een stuk sneller als je niet eerst je zakelijke transacties tussen je privé-uitgaven moet gaan zoeken.

De vrienden van de Belastingdienst

De Belastingdienst wil je administratie kunnen bekijken. Voor hen maakt het weinig uit of je een zakelijke- of privérekening hebt. Wat de Belastingdienst wel eist, is dat duidelijk is hoe de geldstromen lopen en wat zakelijk en privé is. Een zakelijke rekening zorgt ervoor dat dit inzichtelijk is. Zo voorkom je problemen met de Belastingdienst, en je hoeft geen tijd te steken in het verduidelijken van bepaalde zaken.

Nadeel: zakelijke rekening kost geld (kosten zijn aftrekbaar)

Het is goed zoeken naar een nadeel van een bedrijfsrekening. Eigenlijk is het enige minpunt dat er kosten aan verbonden zijn. Nu valt dit in de praktijk reuze mee, zeker omdat je zakelijke kosten fiscaal aftrekbaar zijn. Iedere bank hanteert andere tarieven. Als je kiest voor een bank die zich heeft gespecialiseerd in zakelijke rekeningen, profiteer je van een hoop voordelen. Zo betaal je een vast bedrag per maand, voor zzp’ers is dit € 7 per maand. Daar zitten 500 gratis transacties in, wat voor de meeste zelfstandigen ruim voldoende is. Daarnaast kun je er gratis spaarrekeningen bij openen.

Conclusie: wel of geen zakelijke rekening?

In alle gevallen is het verstandig om een zakelijke rekening te openen, zelfs als je een webshop hebt waarbij je maandelijks één of twee transacties hebt. Een zakelijke rekening zorgt voor duidelijkheid, zowel voor jou als voor je klanten en de Belastingdienst. Bovendien oogt het professioneel als je een bedrijfsrekening hebt.