a man standing on a sidewalk next to a palm tree a man standing on a sidewalk next to a palm tree

Een erfenis beneficiair aanvaarden: de mogelijke nadelen

Kort gezegd komt het erop neer dat je bij een beneficiaire aanvaarding van een erfenis, de erfenis alleen aanvaardt als het een positieve erfenis is. Met andere woorden, als er nog wat overblijft en niet alles bestaat uit schulden. Maar goed, dat is wel heel kort door de bocht en er zitten wel degelijk haken en ogen aan, zo’n beneficiaire aanvaarding. Lees in deze blog alles over een erfenis beneficiair aanvaarden!

Let op: weet je dat je binnenkort een erfenis zal ontvangen, schakel dan alvast een professional, bijvoorbeeld een notaris, om je bij dit project te kunnen helpen. Daarbij hopen we natuurlijk dat het goed met je gaat en je het verlies een plekje kan geven.

De verschillende opties

Bij het bericht van een erfenis kan je in principe kiezen voor drie punten:

  • je aanvaardt de erfenis zuiver
  • je aanvaardt de erfenis beneficiair
  • je verwerpt de erfenis en doet er afstand van

Gezien we het in deze blog hebben over het beneficiair aanvaarden, zullen we eerst daar een uitleg over geven.

Wat is beneficiair aanvaarden?

Erfenis beneficiair aanvaarden is een juridische term die wordt gebruikt als er sprake is van een bepaalde manier van aanvaarden. Het betekent dat je een erfenis aanvaardt, maar met de beperking dat je alleen aansprakelijk bent voor de schulden van de overledene tot het bedrag van de erfenis.

Met andere woorden, je neemt de erfenis in de staat aan waarin deze zich bevindt, inclusief de eventuele schulden, maar je loopt geen risico om met je eigen vermogen bij te moeten dragen aan die schulden. Als de erfenis namelijk minder waard is dan de schulden, hoef je het verschil niet uit eigen zak te betalen. Dit biedt een zekere bescherming tegen onverwachte financiële nadelen.

Wat is zuiver aanvaarden?

Beneficiair aanvaarden staat, zoals je waarschijnlijk al wel had gedacht, in contrast met een zuivere aanvaarding, waarbij je volledig aansprakelijk bent voor zowel de bezittingen als de schulden van de overledene en met verwerping. Zelfs als de schulden hoger zijn dan de bezittingen van de overledene, wordt zijn/haar probleem ineens de jouwe.

Wat als je de erfenis verwerpt?

Weet je eigenlijk wel bijna zeker dat je alleen maar schulden zal erven, dan kan je ervoor kiezen om de erfenis te verwerpen. Je bent niet verantwoordelijk voor de schulden of bezittingen van de overledenen. Bestaan er nog wel enige voordelen in de erfenis, dan is dat too bad. Met andere woorden, je hebt er geen recht meer op, vanwege de keuze die je hebt gemaakt.

Elke optie kent in principe zijn eigen voor- en nadelen, afhankelijk van de omstandigheden en de waarde van de erfenis. Nogmaals zeggen wij daarom: win juridisch advies in om de beste keuze te maken voor jouw situatie.

De vereffeningsprocedure

Bij een beneficiaire aanvaarding volgt een vereffeningsprocedure voor het gehele nalatenschap. Er volgt een inventarisatie van de schulden en bezittingen, waarna de vereffenaar de beschikbare middelen gebruikt om de schulden van de overlende te betalen. Als er na de betaling van de schulden nog resterende bezittingen overblijven, dan wordt dat verdeeld onder de erfgenamen volgens de bepalingen van het testament of de wet.

De vereffenaar? Dat is een persoon wie door de erfgenamen is aangewezen óf iemand wie door de rechtbank tot vereffenaar is aangesteld. Het duurt even, maar dan heb je ook wat. Pas wanneer er een formele afsluiting van de vereffeningsprocedure is gevolgd, is het ‘klaar’.

Haken en ogen bij beneficiair aanvaarden

Goed, dus jij overweegt wellicht om de erfenis beneficiair te aanvaarden. Geen probleem, maar dan is het wel handig dat je alvast naar de volgende punten kijkt. Lees:

  • Kosten
    Er kunnen kosten (rechtbank, notaris) verbonden zijn aan het beneficiair aanvaarden. Hoewel het je misschien wel zal meevallen, is het toch even handig om je er over te laten informeren.
  • Vertraging in verdeling
    Een vereffeningsprocedure kost tijd, vooral als er veel bezittingen en schulden zijn. Het leidt hoe dan ook tot vertraging in een eventuele verdeling van de overgebleven erfenis tussen erfgenamen.
  • Verantwoordelijkheden van de vereffenaar
    De vereffenaar heeft verantwoordelijkheden zoals het afhandelen van schulden en het verdelen van de erfenis. Als de vereffenaar fouten maakt of de procedure niet correct volgt, kunnen erfgenamen problemen ondervinden. Sterker nog, er kan een kans ontstaan waarbij de schulden alsnog uit eigen zak moeten worden betaald.
  • Aansprakelijkheid
    Als erfgenaam wordt jij aansprakelijk gesteld voor alle schulden. Natuurlijk wordt er nog steeds niks van je eigen vermogen gebruikt, maar dit kunnen mensen als vervelend ervaren. Zij kiezen er dan voor de erfenis te verwerpen.

En op zo’n manier zijn er toch een aantal punten waar je op wil letten. Punten die voor de een waarschijnlijk niks uitmaken en voor de ander wel degelijk. Weet dat we niet alles hebben benoemd, maar je daarentegen een soort ander beeld hebben gegeven van hoe of wat. Tot de tijd dat je echt een keuze moet maken, zouden we je willen aanraden om een professional om advies te vragen. Het kost wat, maar kan erger voorkomen.

Conclusie

Genoeg informatie voor vandaag? Genoeg informatie voor vandaag. Neem alles nog eens goed in je op, ken de voor- en nadelen van beneficiair aanvaarden van de erfenis, laat je informeren door professionals en alles zal vast wel goed komen. Op naar een mooie toekomst, waarin moeilijke begrippen zoals deze kunnen worden uitgelegd.