Wat leuuuuuuuuk! Jullie hebben de stap genomen om een geregistreerd partnerschap aan te gaan. Misschien is er wel een kleine opkomst en wil je het ouderschap vastleggen of ben je van plan een woning te gaan kopen, waarvoor het handig is dat je een bepaald aantal zaken automatisch laat vastleggen. Een geregistreerd partnerschap aangaan puur en alleen omdat je veel van elkaar houdt, kan natuurlijk ook nog altijd.
Maar hoe zit dat eigenlijk met zo’n partnerschap? Hoe verschilt dit van een huwelijk? En wat voor voor- en nadelen kent een geregistreerd partnerschap? Je leest het antwoord op die vraag en nog veel meer, in deze blog. Ga er lekker voor zitten en laat je vooral goed informeren. Mocht je nog vragen hebben, dan raden we je aan een notaris aan zijn of haar mouw te trekken, voor een uitgebreide toelichting. Over het gedeelte van het daadwerkelijke tekenen, kan je terecht bij de gemeente of dienstdoende ambtenaar.
Wat is een geregistreerd partnerschap?
Een geregistreerd partnerschap is een juridische vorm van samenleven die in Nederland wordt erkend als een officiële relatie, vergelijkbaar met een huwelijk. Het biedt veel van dezelfde rechten en plichten als een huwelijk, maar is niet 100% hetzelfde.
Bij een geregistreerd partnerschap kunnen partners gezamenlijk hun rechten en verantwoordelijkheden regelen, zoals het verzorgen van hun kinderen en het delen van gezamenlijke bezittingen. Deze vorm van partnerschap kan een keuze zijn voor stellen die geen religieuze of ceremonieel huwelijk wensen, maar wel de juridische voordelen en bescherming willen hebben die een huwelijk biedt.
Rechten en plichten
Om het nog maar even duidelijk op een rijtje te zetten, zullen we hieronder zetten wat nu eigenlijk jullie rechten en plichten zijn, als partners:
- Achternaam
Je mag de achternaam van je partner gebruiken. Je kan dit laten veranderen bij de Basisregistratie Personen (BRP) bij de gemeente. Doe je dit niet, dan mag je wel de achternaam van je partner gebruiken, maar voor alle officiële instanties ben je je eigen naam. Overigens blijft je officiële achternaam altijd je achternaam, wat je bijvoorbeeld op je paspoort ziet. - Getuigen
Er is sprake van verschoningsrecht, waarbij je niet hoeft te getuigen tegenover je partner. - Rechtshandelingen
Je bent écht samen, want voor bepaalde verrichtingen en beslissingen heb je elkaars toestemming nodig. Een huis wordt bijvoorbeeld niet zomaar verkocht. - Onderhoudsplicht
De ander in de steek laten kan niet, want je bent verplicht om de ander in levensonderhoud te voorzien. For better and for worse, zullen we dan maar zeggen… - Erfenis
Je bent, indien je het niet anders aangeeft, automatisch elkaars erfgenamen. - Pensioen
Het pensioen dat je opbouwt tijdens het partnerschap, wordt bij een scheiding verevend (tenzij je andere afspraken hebt gemaakt). Blijf je wel samen, dan bestaat er een kans dat je recht het op het nabestaandenpensioen.
Zo, een hele mond vol, but it makes sense, nietwaar? Overigens is het goed om je te bedenken dat alle punten zowel voor- als nadelen kunnen zijn. Deze gaan we dan ook straks niet meer herhalen.
Voordelen partnerschap
Afgezien van het feit dat je bijvoorbeeld elkaars erfgenaam bent en dat de pensioenrechten zijn geregeld, zijn er nog meer wettelijke rechten welke in het voordeel werken van partners.
Daarnaast kan je denken aan voordelen, waaronder het feit dat je niet per definitie meteen naar de notaris hoeft te gaan, omdat er al een aantal standaard regelingen gaan. We hopen bij dit punt niet dat het gaat gebeuren, maar als je wil scheiden, hoef je niet per se langs de rechter, maar kan je je partnerschap ‘gewoon’ ontbinden bij de notaris.
Verdere voordelen van een partnerschap zijn dat het vaak een stuk minder kost dan een huwelijk. Ook heb je het voordeel dat je elkaars fiscale partners zijn en je hoeft bij de ceremonie geen ‘ja, ik wil’-stukje in te bouwen.
Nadelen partnerschap
Toch zijn er wel degelijk wat nadelen aan een partnerschap verbonden. Denk aan:
- Beperkte gemeenschap van goederen
Sinds 1 januari 2018 ga je automatisch een partnerschap aan in beperkte gemeenschap van goederen. Bezittingen en schulden vóór je partnerschap blijven van de desbetreffende persoon zelf, alles daarna is voor de personen samen. - Kosten notaris
Als je wat wil aanpassen aan je ‘huwelijkse voorwaarden’, dan moet je twee keer naar de notaris. Helaas is dat allesbehalve gratis en je bent zo honderden tot duizend euro kwijt. - Ceremonie
Het is niet echt een romantische bedoeling, die ceremonie. Sterker nog, als je wil dan kan je binnen tien minuten weer buiten staan. De sfeer rondom een bruiloft is natuurlijk veel fijner.
En zo zijn er nog een aantal zaken waar je misschien in alle haast of wil niet over na hebt gedacht. We zouden zeggen, laat je vooral goed informeren door zij die er verstand van hebben. Pas dan zal je echt weten of je dit wil aangaan of niet. Want hoewel het misschien klinkt alsof de klus ‘zo geklaard is’, is het wel iets serieus dat je aangaat. Net zoals dat je niet ‘zomaar’ met iemand gaat trouwen en daar ongetwijfeld ook eerst jaren over nadenkt.